Kledingadvies Lapland reizen

Voor een onbezorgde vakantie in Lapland

Hoe kleed ik mij het beste tijdens mijn winterreis in Lapland?

 


De temperatuur in de winter in Lapland liggen vaak tussen -5 tot -20 graden Celsius. Door de lage luchtvochtigheid voelt het bij deze lage temperaturen lang niet zo koud aan als u in eerste instantie zou verwachten. Ook temperaturen tot 35 graden onder het vriespunt kunnen voorkomen en daarom is het belangrijk dat u zich goed kleedt. Tijdens uw verblijf worden u in ieder geval een thermo-overall, sneeuwlaarzen en handschoenen/wanten in bruikleen verstrekt. Bij een verblijf in Kurula's Resort in Pyhä en in het Santa's Hotel Aurora in Luosto zijn echter alleen de thermo-overall en de sneeuwlaarzen inclusief. U dient hier zelf voor goede warme sokken en handschoenen te zorgen. De thermo-overall is geschikt tijdens activiteiten waarbij u met name stilzit, zoals bij het ijsvissen, sneeuwscooteren en zittend in de slee tijdens de sledehondentocht. Wij adviseren u onder de thermo-overall minimaal twee lagen kleding te dragen. Hoe kouder het is en hoe meer u stil zit des te meer laagjes kleding u aantrekt.

Laag 1. Functionele onderkleding


Om uw lichaam droog te houden van transpiratievocht tijdens uw activiteiten dient het transpiratievocht doorgegeven te worden aan de 2e kledinglaag. Op deze manier kan uw lichaam beter anticiperen op wisselende temperaturen. De eerste laag dient strak op het lijf te worden gedragen (zowel een hemd als een lange onderbroek). Op deze manier blijft uw lichaam lekker warm en verkleint u de kans op blessures. Er bestaat synthetisch thermo ondergoed dat het lichaam goed droog houdt en zeer comfortabel draagt. Merinowol is ook prima en wordt tegenwoordig veel gebruikt. Bijkomend voordeel van Merinowol is dat u het meerdere dagen kunt dragen zonder dat het gaat ruiken. Katoen moet ten alle tijden worden vermeden!








Laag 2. Isolerende tussenlaag


De 2e laag heeft als voornaamste taak de warmte te reguleren.

De warme lucht tussen de 1ste en 2de laag isoleert het lichaam, samen met de warme kleding van de 2e laag. Bij koud weer mag het transpiratievocht niet de kans krijgen om te bevriezen in de kleding. Hierdoor is er ook een ruim aanbod van verschillende kledingstukken van fleece, dons- of synthetische lagen. Het is belangrijk om bij de keuze naar je persoonlijke voorkeuren te kijken. Heb je het snel koud? Transpireer je veel of juist weinig? Eventueel is het mogelijk om te kiezen voor meerdere laagjes, bijvoorbeeld een bodywarmer.









Laag 3. Buitenste kledinglaag


Deze laag zorgt er voor dat u echt beschermd bent tegen de elementen, de 3e laag weert u tegen neerslag en wind. Er zijn gevoerde en ongevoerde jacks. De laatste worden ook wel hardshell genoemd. Omdat de 3de laag ook meteen de buitenste laag is, vormt het de laatste barrière voor het transpiratievocht. Naast wind- en waterdichtheid moet een jack dus ook goed kunnen 'ademen'. De coating of het membraam verzorgt de verdere afvoer van de 2de laag naar de buitenstof. Het vocht wordt verdeeld over een groter oppervlak, waardoor het beter verdampt. Een gevoerd jack geeft extra warmte-isolatie, maar zal transpiratievocht minder snel afvoeren. U zult voornamelijk bij activiteiten waarbij u voornamelijk stilzit, zoals tijdens een sneeuwscootersafari, een huskysafari of tijdens het ijsvissen, de u in bruikleen verstrekte thermo-overall als 3e laag gebruiken. Tijdens meer actievere activiteiten zoals een sneeuwschoenwandeling, langlaufen of skiën kunt u, afhankelijk van de temperatuur, er voor kiezen een door u zelf meegebrachte (ski)broek en/of (ski)jas te gebruiken. 



Hoofd, handen & voeten


U verliest bij koude circa 50% van uw lichaamswarmte via uw hoofd, het dragen van een goede muts is dan ook essentieel!

Voor de bescherming van uw handen en voeten geldt hetzelfde principe als voor uw lichaam. Het is belangrijk dat deze droog blijven, transpiratievocht kwijt kunnen en beschermd worden tegen wind en neerslag. Het gebruik van warmteisolerende materialen zijn mede zeer bepalend of u warme handen en voeten houdt. Synthetische weefsels kunnen zeer goede eigenschappen hebben en ook wol is een veel gebruikt ingrediënt. Let er wel op dat zowel de schoenen als handschoenen niet te strak komen te zitten. Door een beperkte doorbloeding kunnen handen en voeten alsnog afkoelen. Het gebruik van thermo-handschoenen en sokken kan een goede onderlaag vormen, mits de (hand)schoen voldoende ruimte biedt. Het gebruik van wanten is verreweg de warmste oplossing, mits u deze niet voortdurend uittrekt! Let op dat handschoenen snel kunnen drogen. Dit zijn meestal de handschoenen met een uitneembare binnenhandschoen. Neem eventueel tijdens activiteiten een extra paar droge sokken of handschoenen mee, zodat u deze kunt verwisselen. Ook dit is een manier om uw handen en/of voeten droog te houden.

Schoeisel


Op een winterse bestemming is het belangrijk dat u over goed schoeisel beschikt dat zowel alle comfortabele als functionele eigenschappen heeft om warme voeten te houden. De schoenen dienen stevig, isolerend, waterdicht/waterafstotend en hoog gesloten te zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de zool een goede grip heeft, waardoor uitglijden wordt voorkomen.

Tijdens uw reis in Lapland worden u goede sneeuwlaarzen in bruikleen verstrekt. Indien u veel sneeuwschoenwandelingen gaat maken en u vindt het prettig dan kunt u er voor kiezen zelf meegebracht schoeisel te gebruiken welke aan de vermelde eisen voldoen.

Gebruik van Moonboots of Uggs zijn niet geschikt! Laat deze thuis! Stevige hooggesloten wandelschoenen zijn over het algemeen ook prima te gebruiken. Enkel bij extreme kou zal hierbij de isolerende functie een gemis zijn. Ook zijn ze vaak wat laag gesloten, maar dit is eenvoudig op te lossen door het gebruik van gamaschen.



Bescherm uw ogen en gezicht


Net zoals het dragen van geschikte kleding voor de koude is het belangrijk aandacht te besteden aan goede bescherming van uw ogen.

De belangrijkste taak van een bril is uiteraard de bescherming van de ogen tegen ongewenste straling zoals het UV licht. Sneeuwvlaktes weerkaatsen de straling extra waardoor de kans op oogletsel aanzienlijk toeneemt. Het gebruik van een goede aansluitende bril tijdens de wintersport is dan ook noodzakelijk. Voor bescherming van uw gezicht adviseren wij een crème te gebruiken die niet gebaseerd is op water.










Share by: